5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, meşhur kirazı ve şeftalisiyle ünlenen Lapseki ilçesinde, ‘Zirai İlaç Ambalaj Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşümü ve Bertarafı Projesi’ kapsamında çiftçilerin tarım arazilerini ilaçladıktan sonra ilaç atıklarının toplanması için 12 köyde 25 noktaya zirai atık konteynerleri yerleştirildi.
2016 yılında başlatılan projenin bir parçası olan bu uygulama, çiftçilere büyük kolaylık sağlıyor. Subaşı köyünden bir üretici, “Artık zirai atıkları toplayıp, konteynıra atıyoruz. Eskiden toplayıp kendimiz yakarak imha ediyorduk. Yetkililer gerekeni yapıyor” dedi. Başka bir çiftçi ise, “Belirli noktalara yerleştirilen zirai atık toplama konteynırlarına atıyoruz. Bu proje ile zehirlenme tehlikesi ortadan kalktı” şeklinde konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale’nin bitkisel üretimdeki önemine dikkat çekerek, projenin bitkisel üretimin yanı sıra çevresel faktörleri de önemsediğini vurguladı. Türkarslan, projenin 6 ilçe ve 135 köyde devam ettiğini belirtti.
Bu proje, çevre dostu tarım uygulamalarının artırılması ve zirai atıkların bilinçli şekilde yönetilmesi için önemli bir adım olup, çiftçilere ve topluma büyük fayda sağlamaktadır.