Troya Ören Yeri’nde 5 Bin 600 Yıllık İskelet Bulundu, Yüzlendirme Çalışmaları Başladı « Çanakkale Haber TV

16 Eylül 2024 - 21:51

Troya Ören Yeri’nde 5 Bin 600 Yıllık İskelet Bulundu, Yüzlendirme Çalışmaları Başladı

Troya Ören Yeri’nde 5 Bin 600 Yıllık İskelet Bulundu, Yüzlendirme Çalışmaları Başladı
Son Güncelleme :

04 Eylül 2024 - 12:16

14 views

Çanakkale’nin Tevfikiye köyü sınırlarında yer alan Troya Ören Yeri’nde, 2024 yılı kazı çalışmalarında önemli bir bulgu elde edildi. Agora açmasında yapılan kazılarda, milattan önce 13’üncü ve 14’üncü yüzyıla tarihlenen bir iskelet bulundu. İskeletin kafatası, ilk kez Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) adli tıp uzmanları tarafından yüzlendirilecek. Bu çalışma ile iskeletlerin yaşları, ölüm sebepleri, geçirdikleri hastalıklar, çevresel şartlar ve beslenme biçimleri detaylı bir şekilde incelenecek.

Troya Ören Yeri, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı 5 bin 600 yıllık bir medeniyete ev sahipliği yapıyor. Tarih boyunca savaşlar, yangınlar ve depremlerle sık sık yıkılan ve yeniden kurulan bu önemli arkeolojik alan, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. 2019 yılında açılan Troya Müzesi ise sergilenen 2 bine yakın eserle ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunuyor.

Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni, ÇOMÜ’nün desteği ve İçdaş sponsorluğu ile yürütülüyor. Troya Ören Yeri’ndeki kazılar 12 ay boyunca devam ediyor. Kazı çalışmaları kapsamında, Agora açmasında ortaya çıkarılan iskeletler üzerinde detaylı incelemeler yapılacak. ÇOMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, bu yıl ilk kez bir iskeletin yüzlendirilmesi işlemi yapılacağını belirtti.

Prof. Dr. Aslan, “Troya’da ilk kez Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin adli tıp uzmanlarıyla birlikte yüzlendirme işlemi gerçekleştireceğiz. Bu yöntemle, son Troyalıların yüzü ve gözleri gibi özelliklerini anlamaya çalışacağız. Yüzlendirme işlemi ile Troya’daki insanların yaş, sağlık durumu, çevresel şartlar ve beslenme şekilleri hakkında detaylı bilgi elde edeceğiz” dedi.

Troya’da yapılan bu kapsamlı araştırmalar, bölgenin tarihsel ve kültürel değerlerini daha iyi anlamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.